Het voordeel van freelancen is dat ik overal kan werken waar ik wil. Het nadeel is dat ik toch net iets te vaak thuis zit, en er aan het einde van de dag achter kom dat ik de hele dag nog geen woord gesproken heb. Lichtelijk deprimerend. Dus heb ik besloten: ik ga wat vaker op pad, en doe wat ik stiekem altijd al voor me zag toen ik me een voorstelling maakte van het freelance-leven: lekker met de laptop de wijde wereld in en de uren wegtypen in hippe koffietentjes.

Maar waar kun je nu het lekkerste werken? Ik heb geen idee – maar ik zoek het graag voor jullie uit. Mijn avontuur begon bij Backyard, een hip, met planten gevuld veganistisch koffie- en eettentje in de Korte Hoogstraat in Rotterdam. Om negen uur ’s ochtends op een donderdag sta ik met Margriet-collega en mede-freelancer al voor de deur te trappelen om de hele dag door te brengen in deze hotspot in het centrum.

Schommel

Ik was al een paar keer eerder bij Backyard binnen geweest en kon me vooral hun carrotcake herinneren (aanrader). En het feit dat er binnen een schommel hangt. Maar ik had ook gezien dat er achterin de ruimte grote tafels stonden waar vaak mensen met laptops zaten – kortom, de ideale eerste plek om uit te testen op workability. Ook wij strijken neer aan de grote tafel en beginnen onze dag met koffie en een lekker ontbijt: yoghurt met granola en vers fruit. Een beetje prijzig, maar wel Instagram-waardig.

backyard rotterdam

Daar gaat mijn salaris

In de ochtend maken we ons lichtelijk zorgen over de muziek. De bas staat hard en we bevinden ons recht onder de speakers. Het volume van de muziek gaat niet omlaag, maar gelukkig verandert de playlist al snel naar rustigere muziek die niet al te veel afleidt. Al snel kan ik lekker geconcentreerd aan de slag. Het personeel zorgt ervoor dat we geen moment zonder drankje zitten, maar iedere keer als ik een cappuccino van drie euro bestel moet ik wel even slikken. Daar gaat mijn salaris van de afgelopen tien minuten.

Oh-my-góóód

Naarmate de dag vordert wordt het steeds drukker. Waar we ’s ochtends het rijk voor onszelf hebben, overstemt de muziek later op de dag het geroezemoes bijna niet meer. Wanneer ik me lichtelijk begin te irriteren aan twee wannabe Amerikaanse meisje (oh-my-góóód), en er aan het tafeltje achter ons een eerste date gaande is waar ik iets te geïnteresseerd in raak, besluit ik dat het tijd wordt voor oordopjes. Even weg met al die herrie.

backyard rotterdam

Nacho-hemel

De lunch is wel een momentje dat ik voor eeuwig zal koesteren. Er bestaat geen grotere nacho-fan dan ik, dus durf mezelf inmiddels wel een expert te noemen. En de nachos bij Backyard, die hebben alles. Guacamole, salse, chipotle-saus, (vegan) gesmolten kaas, groene pepers. Ik bevind me even in de zevende hemel. Wel weer negen euro, dat wel. Maar wel lekker.

Kerstbomen in oktober

Om drie uur besluit ik dat het tijd is voor een korte wandeling – de hele dag op zo’n stoeltje zitten zorgt op een gegeven moment voor een houten reet – en loop zo de koopgoot in. Ik verbaas me over het feit dat de kerstboom er al staat (het is oktober!) en koop wat kaarsen bij de HEMA. En dan weer terug naar ‘onze’ plek achterin Backyard, omgeven door planten en hippe decoraties. Ik typ de laatste twee uur nog wat artikelen, baal een beetje dat ik die laatste twee uur eigenlijk ‘voor niks’ werk (want rekening van €33,30) en kan terugkijken op een geslaagde eerste werkdag buitenshuis. Zeker niet iets wat ik wekelijks wil doen vanwege de prijs, maar wel een stuk gezelliger dan me, myself and I aan mijn eigen keukentafel.

Eindoordeel:

Stopcontacten? ✓
Gratis wifi? ✓
Rustig: *****
Prijs? €€€€€
Fijne werkplek: *****

backyard rotterdam backyard rotterdam