Toen mijn zusje nog van lezen hield (nu heeft ze al jaren geen boek meer aangeraakt), deed ze er altijd uren over om een boek uit te kiezen in de boekenwinkel. Er mocht absoluut niks op te zien zijn, geen scheurtje, geen vouwtje, niks. Wanneer ze het uitverkoren boek dan uiteindelijk ging lezen moest ze zich in allerlei bochten wringen om het te kunnen lezen zonder het boek te ver open te buigen – want stel je voor dat de rug zou breken! Soms zagen de boeken er nog zo nieuw uit nadat ze ze had uitgelezen, dat ze ze doodleuk weer naar de boekenwinkel ging terugbrengen.

Gelezen en geleefd

Ik gruwel hiervan. Ten eerste kan ik nooit meer afstand doen van een boek dat ik met plezier heb gelezen, en soms zelfs ook niet van boeken die ik niet met plezier heb gelezen. Daarnaast vind ik het juist heerlijk als mijn boek er gelezen en geleefd uitziet na een lange lees-sessie. Boekenleggers gebruik ik zelden, ezelsoren zijn the way to go. Sterker nog, ik breek de rug juist expres tijdens het lezen. Ten eerste leest het lekkerder wanneer het boek helemaal opengeslagen is, en ten tweede: wat maakt het uit

De reis van de lezer

Al die scheurtjes en vouwtjes laten juist zien dat het boek geliefd was door jou, dat ze niet een keer impulsief gekocht zijn om vervolgens jaren ongelezen in de boekenkast te belanden. Iedere vouw en kreukel geeft de reis weer waar de lezer op is geweest. Boeken die overduidelijk vaak gelezen zijn hebben iets charmants, iets mysterieus. Hoewel het gevoel van een brandnieuw boek openslaan heerlijk is, is het gevoel van een gelezen, uitgeleefd boek dichtslaan nog veel fijner. Het geeft een gevoel van voldoening.

Geur

Er is maar één punt waarop nieuwe boeken het wel winnen voor mij, en dat is de geur. Geef maar toe, ook jij ruikt af en toe stiekem aan de pagina’s van je nieuwe boek of het net binnen gekomen tijdschrift. Daar kan de geur van muffige, oude en gebruikte boeken dan toch weer niet tegenop.

Fotografie Jairph